dag 35 - 38 i dräktigheten

Fosterstadiet: När embryot har utvecklat sig lite längre än halva dräktighetsperioden (35 dagar) har det fullfört utvecklingen av de huvudsakliga organen. De utvändiga kännetecknen gör det möjligt att artbestämma det som en hund och från nu, blir det refererat till som ett foster. Utvändiga kännetecken på fosterstadiet är utveckling av pigment, tillväxt av hår, stängning och sammansmältning av ögonlocken, växt av ytteröra, förlängning av kroppen och vidareutveckling av könsskillnader.

dygn 35 – är fostren dryga 35 mm. Ögonlocken har utvecklats. Bröstbenen växer ihop i mittlinjen och det sker en förbening vid tinningen/ögat/tårkanal och skuldra. Det sker även en förbening av det andra till trettonde revbenet. Hörntänderna har även dom börjat utvecklas.

dygn 37 – är fostren dryga 47 mm. Förbening av occiput (det första revbenet), första till fjärde halsvirveln, ben i mellanfoten och höftbenet sker.

dygn 38 – fostret är nu runt hela 53 mm. De har alltså växt dryga 22mm på bara 3dygn.

Förbening fortsätter i en rasande fart och nu är det mellanväggen i nosen, mellanörat, brosket i underkäken, centrum i ryggvirvlarna, revbensbågar och även en vidareutveckling av de små kotorna i mellanfoten både fram o bak som sker.

Kommentarer