CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

lördag 14 april 2012

Melkeproduksjon (norsk text)

Kolostrum er den første væsken som skilles ut av melkekjertlene i løpet av de første to dagene etter fødselen. Kolostrum har et helt annet utseende og en annen sammensetning enn melken. Den er gulaktig og gjennomsiktig i så stor grad at det kan forveksles med puss. Kolostrum har et mye høyere proteininnhold enn melk. I tillegg til den næringsmessige verdien stimulerer den også valpene til avføring for første gang og tilfører 95 % av antistoffene de trenger for å bekjempe infeksjon. På denne måten fører mødrene immunminnet sitt over til valpene sine for en periode på mellom fem og sju uker, mens de fortsatt ikke er i stand til å beskytte seg mot infeksjon.Valpene er bare i stand til å absorbere dette immunforsvaret i løpet av de første 48 timene etter at de er født. Etter dette blir antistoffene ødelagt i magesekken før opptak, og vil derfor være helt uten virkning. På det tidspunktet vil valpenes eneste beskyttelse være antistoffene de fikk gjennom morkakene under drektigheten (ikke mer enn 5 %).En mangel på kolostrum kan oppveies på ulike måter. Kolostrum som hentes manuelt fra en annen tispe – muligens frossen og opptint ved 37 °C – kan administreres oralt. IV-administrering av antiserum (spesifikke antistoffer mot parvovirus eller valpesyke) er tilgjengelig i noen land, men gir begrenset beskyttelse mot disse sykdommene. Ellers er IV-infusjon av serum fra morens blod en effektiv måte å overføre et bredere antistoffspekter til valpen på. Kukolostrum kan blandes med morsmelk eller morsmelkerstatning. Dette gir en viss ikke-spesifikk lokal immunitet, selv om det er et produkt fra en annen art og derfor ikke er i stand til å beskytte valpene mot hunde-sykdommer eller bakterier i omgivelsene.Etter noen dager erstattes kolostrum med melk. Sammensetningen av sistnevnte er avhengig av raser (melk fra større raser har høyere proteininnhold), individuelle genetiske tilbøyeligheter, og patten (de bakerste pattene er mest produktive). I gjennomsnitt fortsetter laktasjon i 6 uker etter valping, med en maksimal produksjon omkring uke 3.I løpet av de neste par ukene vil nedgangen i melkeproduksjon føre til at mødrene brekker opp mat for å komplettere valpenes kosthold, som spontant begynner å vise interesse for morens matskål. Dette markerer begynnelsen på en gradvis avvenningsprosess som avrundes med at valpen skifter til et vekstfôr omkring uke 6. Mengden melk som produseres av tispen kan vurderes ved å veie valpene regelmessig før og etter at de har spist. Disse målingene har gjort det mulig å opprette en vekstkurve, basert på parametere som har direkte innvirkning på vekst – morens størrelse og vekt, antall valper som dier – og en ligning for å beregne hvor mye melk moren gir videre til kullet.Det estimeres at en labradortispe som veier 32 kg og som dier åtte valper vil produsere 2,4 ganger sin egen vekt i melk for å fôre opp kullet.

källa: www.royalcanin.no

0 kommentarer: