Protester mot norska hundklubbar i Sverige

Protester mot norska hundklubbar i Sverige, 14 april, 2011
Norska hundklubbar bryter mot svensk lag och internationella hundorganisationsregler under träning och tävling i Sverige. Det anser Svenska Kennelklubben som nu tillskrivit sin norska broderorganisation Norsk Kennel Klub i ärendet, rapporterar tidningen Hundsport. Enligt Svenska Kennelklubben bryter norska hundklubbar både mot såväl svensk lagstiftning som internationella hundorganisationen FCI:s regler under träning och tävling i Sverige. Detta sker främst med stående fågelhundar, enligt SKK. Så har skett till och från sedan 1970-talet i gränstrakterna, främst i Härjedalen och Jämtland. Men nu är måttet rågat, anser svenskarna.

Enligt SKK har många norska hundklubbar upptäckt och dragit nytta av det faktum att man enligt svensk lagstiftning kan jaga ripa i Sverige tidigare på året än Norge. Därför arrangerar dessa norska klubbar träningar och tävlingar på den svenska sidan om gränsen. Från svenskt håll anser man dock att många som deltar i aktiviteterna missköter sig. SKK anser att de har dålig kontroll på sina hundar och på svensk lagstiftning – vilket kan leda till att verksamheten skadar svensk hundsports anseende.

– Sedan 90-talet finns det överenskommelser mellan de svenska och norska organisationerna att utbyte ska ske i samförstånd, men när det inte fungerar måste vi hänvisa till att svensk lagstiftning inte följs. Vi påpekar även att Norge bryter mot FCI:s regelverk, att medlemsländernas verksamhet skall ske inom det egna landet, säger Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman i tidningen Hundsport.


Källa till artikeln: www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/04/Protester-mot-norska-hundklubbar-i-Sverige-1.16434/

Kommentarer