Rutiner vid insemination med frusen semin

Rutiner ved inseminasjon av tisper med frossen sæd, ved Norsk Kennel Klubs sædbank. Tekst: Wenche Farstad

Når tispa begynner å løpe, dvs når en oppdager blodig utflod, tas det tele­fonisk kontakt med Ragnar Thomassen eller vakthavende dagtid 22 96 48 62 for å avtale time for brunst­kontroll. Vanligvis foretas første brunstkontroll 1. - 2. dag etter at tispa står for hannhund. I praksis vil dette være på ca 10. - 11. dagen, regnet fra første blødningsdag hos de fleste tisper. Dersom en vet at tispa er paret tidligere enn dette, og har fått valper etter en slik paring, bør en opplyse om dette. Fortrinnsvis anbefales å bruke frossen sæd til tis­per som har hatt et kull tid­ligere. Disse tispene er sik­rere med hensyn til frukt­barhet enn ungtisper/tisper som ikke er forsøkt paret.

Brunstkontroll utføres fordi tidsintervalletfor in­seminasjon er mye snev­rere ved inseminasjon med frossen sæd enn ved paring eller inseminasjon med fersk sæd. Dette skyldes at det skjer en svekkelse av sædcellene på grunn av frysingen, slik at levetiden blir kortere. Samtidig inseminerer vi med mye færre sædceller enn hannhunden gjør ved naturlig paring. Derfor in­seminerer vi også vanligvis sent i ståbrunsten, slik at sædcellene ikke skal be­høve å vente for lenge før eggene er klare tit befrukt­ning. Hos hund er eggene modne først 2 - 3 dager et­ter eggløsning. Ved brunstkontrollen un­dersøker vi to ting:

1) Sammensetningen av celletyper i skjedeslim­hinnen. Dette sier noe om hormonenes innvirkning på kjønnsorganene. Østrogen (hunnlige kjønnshormon) medfører en cellevekst i skjedeslimhinnen. Etter en tid forhornes de øverste cellelagene, og slimhinnen begynner å "flasse". Forhol­det mellom friske, uforhornede celler og de forhornede, sier oss hvor lang tid østrogenene har vir­ket. Østrogen medfører også en lekkasje av røde blodlegemer gjennom blod­karveggen i livmor - og skjedeslimhinnen som re­sulterer i synlig blødning fra kjønnsåpningen. Meng­den blod, sammen med gra­den av "flassing", forteller oss omtrentlig hvor tispa er i løpetida. Men den sier ikke noe om når tispa har egg­løsning eller om hun har hatt eggløsning.

2) Hormonundersø­kelse i blod. Undersøkelse av hormonet progesteron i blod gir oss en meget nøy­aktig fastsettelse av egg­løsninstidspunktet og sta­dium i løpetida. Det tas der­for alltid en eller flere blod­prøver når vi skal insemi­nere med frossen sæd. Ved eggløsningen er blodnivået av progesteron ca 15 n/mol/e, mens den helst bør være ca 40 n/mol/e før vi begyn­ner inseminasjonen med frossen sæd. (Optimal tid 40 - 80 n mol.) Tispa undersøkes vanlig­vis annen hver dag, to til fem ganger, avhengig av hvor nær hun er den beste tiden for inseminasjon.

Disse undersøkelsene fore­tas alltid etter timeavtale. Blodprøveundersøkelserer tilgjengelig 3 ganger i uka, mandag, onsdag og fredag. Ønskes svar på blodprøven samme dag, må eier og hund møte opp før kl. 10.00 om morgenen en av disse tre dagene. Prøver tatt tirsdag og torsdag blir undersøkt slik at svaret foreligger dagen etter ved 14­tiden. Vi inseminerer van­ligvis to ganger (oftest to dager etter hverandre). Mengden sæd som er til­gjengelig, sædkvaliteten, og hvor tidlig vi begynner inseminasjonen, gjør at vi av og til bestemmer oss for å inseminere bare en gang eller opptil 3 ganger.

Hvilke resultater kan vi forvente? Drektighetsprosenten avhenger av flere ting: Sædkvaliteten etter opp­tining, hvor nøyaktig vi klarer å tidfeste insemina­sjonstidspunktet, og tispas fruktbarhet. Forutsatt at tispa har normal fruktbar­het for rasen, at tidspunk­tet er rikrig, og at det er mer enn 50% levende sæd­celler etter opptining, er drektighetsprosenten i dag nærmere 80% med et gjen­nomsnittlig antall valper på ca 6 pr. kull (gjennom­snitt for flere raser). Sædkvaliteten er den mest begrensende faktoren, og faller overlevelses­prosenten etter opptining under 40%, får en et brått fall i drektighetsprosenten - ofte til under 50%.

Källa: www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=824

Kommentarer

  1. Jag gjorde brunstkontroll, dvs tog blodprov för att se hennes progesteronmängde på en tisdag och fredag och fick svar samma dag vid 14-tiden. På tisdagen hade hon ett värde på 8nmol och på fredagen 52 nmol så enligt veterinären hade hennes progesteronkurva stigit maximalt snabbt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar