Första fallet av obotlig hundsjukdom

Förra veckan avlivades en tik i skånska Perstorp sedan den smittats av den obotliga sjukdomen Brucella canis. Svenska kennlar är utsatta för stor fara om sjukdomen sprider sig.  Smittan kan ta död på många kennlar om vi inte får stopp på spridningen, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, till TT. Det första svenska fallet avslöjades då en tik fick dödfödda valpar. Hunden hade importerats från Polen och parats med en hane som misstänks ha smittat henne. Även hanen finns i Sverige nu. Vi testar honom och ytterligare elva hundar som varit i kontakt med tiken, säger Cedersmyg.

Provresultatet kan dröja upp till ett halvår eftersom flera tester måste analyseras innan smitta kan konstateras. Hundar smittas främst genom parning och visar sällan symtom. Därför är det svårt att upptäcka sjukdomen. Eftersom vi inte kan behandla hundarna måste de i regel avlivas, säger hon.Även människor som har långvarig kontakt med en smittad hund eller dess kroppsvätskor riskerar att smittas, men inte med livshotande följder.
Jordbruksverket uppmanar hundägare till försiktighet. Man måste vara medveten om risker med parning och inköp i utlandet. Våga fråga efter färska provsvar, säger Maria Cedersmyg.

Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsta-fallet-av-obotlig-hundsjukdom

Kommentarer