KK-kladdis

Denna underbara kaka bjöd en kollega på igår och jag delar nu med mig av hennes recept.


Ibland står alla stjärnor, planeter och varenda rymdsten rätt. Blixtar slår ner, det dundrar och pang: livslång kärlek har uppstått! A match made in heaven. Det liv som förut varit aningen grått och stelt förvandlas av detta mirakel till en kvittrande Disneyfilm där fåglar, bilar och till och med stenar sjunger. Så var det den dagen Kaffe och Kardemumma möttes. Och i denna kladkaka möts de igen på ett minst lika magiskt sätt.

Kakan:
150 gram smör
150 gram mörk choklad
3 msk snabbkaffepulver
1 msk mortlade kardemummafrön
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 del siktat vetemjöl

Glasyr:
100 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2-3 msk starkt kaffe
1 dl kakao

Garnering:
1 dl pistagenötter, grovt hackade (eller några andra nötter du gillar)
1 dl vispgrädde
En skvätt rom


Börja med glasyren! Blanda det mjuka smöret med florsocker, kaffe och kakao. Vispa ihop allt ordentligt och låt det svalna. (Då blir glasyren lite fastare.)

Så till kladdisen. brassa upp ugnen till 175 grader. Sätt sedan igång med smältningsarbetet. Smält smöret och pytsa ner chokladen. Blanda ut kaffepulvret i lite varmt vatten och häll ner det och de mortlade kardemummafröna i smöret. Låt dessa gudomliga ingredienser lösas upp tillsammans under väldoftande former. Under tiden vispar du ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp så att det blir alldeles pösigt. Rör ner chokladröran och mjölet i äggvispet. Se till att det gifter sig ordentligt och provsmaka lite. Mmmm. Kanske mer kaffe? Är du en kaffe-lover ska du självklart blanda i lite mer kaffe!

Ja sedan är det bara att hälla ner härligheten i en smord form och skjutsa den rätt in i ugnen. Långt ner, tack. Ta ut kakan efter 15 minuter och låt den stå och svalna en stund så att den sätter sig. När den är lagom sval smetar du på glasyren och strör över hackade nötter. Vispa grädden tills den blir fluffig och skvätt i lite rom. Så där ja! En vuxenkaka i form av läcker kaffekladdis med romgrädde.

Kommentarer